Ubehandlet panel som monteres stående på vegg

BLI EKSPERT PÅ PANEL

Tre er et levende materiale og tar du hensyn og tilrettelegger for det vil du få et godt resultat du kan ha glede av i mange generasjoner. 

Panel til innvendig bruk sorteres etter ulike kvaliteter som spesielt påvirkes av kvistmengden og det generelle kvistbildet. Kvistfrie paneler har tradisjonelt vært de mest eksklusive paneltypene, men i dag er det ofte overflatebehandlingen som påvirker produktet mest.

Våre innvendige paneler produseres i gran og furu som standard. Vi har også spilepanel i en rekke andre treslag.

Se våre spilepaneler her


Våre panelkvaliteter

Natur

Naturkvalitet tilsvarer ca 50% klasse 1 og 50% klasse 2 (SN/TS 3183), og viser frem treverket slik det naturlig står i skogen: Unikt, pustende og med et levende spill av kvister og skjønnhetsfeil. Vi benytter dette flotte råstoffet fra gran og furu til våre ubehandlede og malte paneler for et naturlig og vakkert utseende. Naturkvalitet blir også benyttet til panelprofiler som skal laseres, beises eller strukturbørstes. Vi har mange flotte beisfarger spesielt utviklet for oss, og særlig
kommer treets personlighet frem dersom du velger panel som er strukturbørstet før behandling. Det er også mulig å bestille malt panel i naturkvalitet, men da må du være oppmerksom på at malt panel i naturkvalitet er et produkt hvor treets naturlige iboende egenskaper vises gjennom malingen. Panelet vil få et naturlig gjennomslag av kvist, kvistutslag og sprekk i og ved kvist. Fargeforandring rundt kvist vil forekomme, særlig dersom panelet er utsatt for mye sollys.
Paneler i naturkvalitet leveres i fallende lengder.

Kvistfri sløyd

Dette er ”diamanten” innen heltre panel. Naturlig kvistfrie bord, håndplukket ut av det aller beste råstoffet, gir panel for den som setter kvalitet og finish høyt. Vi leverer denne kvaliteten i to ulike profiler, Skygge Skrå og Sprekkpanel, begge i dimensjon 14x120mm. Andre profiler kan bestilles etter ønske. Panel i sløyd kvalitet er særlig flott når den behandles med en hvitlasering og treets vakre struktur får komme frem. Vi behandler den også i fargen Bomull S 0502-Y, hvor treets struktur fortsatt forsiktig skinner vakkert gjennom. Kvistfri sløyd leveres i fallende lengder, er endepløyde for naturlig skjøting til for eksempel tak.

Her kan du lese mer om ulik overflatebehandling til ulik panelkvalitet


Unngå krympestriper og spar tid

Ved overflatebehandling av panel teller derfor de estetiske hensyn mer enn de tekniske. Formålet med overflatebehandling er i hovedsak å gjøre panelet mer dekorativt ved enten å beholde den lyse fargen, eller gi det ønsket farge. Samtidig vil overflatebehandling hindre tilsmussing og gi et mer lettvint renhold. En stor fordel med industriell påføring av overflatebehandling, er at man unngår krympestriper.  Innvendig panel utsettes normalt ikke for slitasje, uansett bruksområde.


Lagring av panel

For et best mulig resultat er det viktig å lagre materialene på en ordentlig måte før oppsetting. Skal innvendig panel mellomlagres ute på byggeplass, er det viktig at det lagres tørt. Ikke legg panelet utendørs, i en fuktig garasje e.l. Lagre panelene i tett plastemballasje. Lagres panelene i et solrikt rom, er det smart å dekke dem til, ellers vil panelene mørkne der sola kommer til. Før montering er det viktig at panelene får tid til å akklimatisere seg.

Fuktigheten i norske boliger varierer med årstidene. Innvendig panel, som er et levende naturmateriale, vil helt naturlig krympe og svelle i takt med luftfuktigheten. Det er derfor viktig å la panelet få ligge og stabilisere seg i det klimaet og det rommet det skal settes opp i. Da unngår du at bordene krummer og kryper mer enn det som er naturlig. Akklimatisering skjer med plasten på, eller at bordene ligger under press. Pass på at panelet ligger rett og pent slik at bordene ikke får anledning til å bøye og vri seg under akklimatiseringen. Panel bør ligge til akklimatisering i 3-4 døgn. Har du god tid, la det gjerne ligge en uke eller mer. Fuktighetsnivået i norske boliger varierer fra ca. 12 % om høsten til ca. 6 % om våren.  


Før du monterer panel

Før montering bør panelet derfor være tørket (akklimatisert) til en fuktighetsgrad på ca. 12 %.

Husk at tre alltid vil krympe og kuve vinterstid når fuktighetsnivået er på det laveste, men dette justerer seg tilbake når luftfuktigheten øker.

Relativ luftfuktighet vinterstid er 30-40 %. Panel bør ikke ha særlig lavere fuktinnhold enn 11-12% ved oppsetting, ellers vil det utvide seg så mye om høsten at det kan skades i not og fjær, eventuelt bule ut på veggen.

Tre er et naturlig og kraftfullt materiale!

Hvis ikke annet er avtalt, leveres innvendig panel normalt med en fuktighetsgrad på 16-18 %. Dette gjelder også panel som leveres i krympeplast med 6-8 bord per pakke. Overflatebehandlet panel leveres med fuktighetsgrad på 12-14 %. 

Eksempel på beregning av panel:

En veggflate som er 4 m lang og 2,4 m høy skal kles med panel som er 95 mm bred.

Arealet som skal kles blir 4 x 2,4 = 9,6 m²

Bredde i mm

Løpemeter pr m²

70

16,8

95

11,8

120

9,1

145

7,4

170

6,3

195

5,4

Her er ikke kapp medberegnet siden det kan variere. Det er vanlig å beregne at 7-10% går med i kapping.

I følge tabellen over vil det gå med 11,8 lm panel pr. m² vegg når panelbredden er 95 mm.

I alt vil det da gå med 11, 8 x 9,6 = 113,2 lm til denne veggen. Husk å legge til ca 10 lm til kapp. 


Når du monterer panelet

Bruk vår byggeguide

Vil du ha en full gjennomgang anbefaler vi at du benytter våre byggeguider.
Gå til vår byggeguide: "SLIK GJØR DU DET - PANEL"

Spikertips

Vanligvis spikrer man panel og lister med spiker med firkantprofil og forsenket hode, såkalt dykkert. Den brukes når spikerhullene skal skjules eller senkes ned i treverket. Grunnregelen er spikerlengde 3 x paneltykkelsen.

Tips!
For å få spikerradene så rette som mulig, kan det være lurt å bruke en snor. Resultatet blir penest dersom spikerplasseringen er mest mulig lik.
Noen ønsker å skjule spiker ved å skyte spikeren i fjæra. Dette krever litt presisjon fra den som skal sette opp panelet, men resultatet er spikerfri panel. Dette anbefaler vi kun på bord som er smalere enn 100 mm eller vår kvistfrie 120 mm panel i sløydkvalitet. Panel med bredde 100 mm eller mer må alltid festes med to spiker per spikerslag.

Vår kvistfrie panel i sløydkvalitet er tykkere (16 mm) og har en lengre fjær/dypere not slik at man skal kunne spikre eller feste maskin kramper skjult.
Vil du benytte krampepistol er det viktig at du først tester på en testbit for å se at treverket ikke sprekker. Med forborring så kan også 3,5 mm skruer benyttes.

Det er uansett viktig å vise varsomhet når panel monteres med skjult innfesting. Selv på det tykkere sløydpanelet er øvre del/front av nota relativt tynn og sårbar.
Slå bordene tett sammen med en profilert slagkloss, slik at not og fjær ikke skades. Spikre ca. 2 cm inn fra siden på hvert bord og dor gjerne inn spikeren det siste stykket for å unngå hammermerker.

Tips!

Små hammermerker blir mindre ved å fukte trevirket rundt merket.


Panel i våtrom

Vi anbefaler ikke å bruke trepanel slik at det utsettes direkte for vannsprut. Forøvrig kan man fint bruke panel i baderom, forutsatt vanlig god lufting.

I alle rom der panelet kan bli utsatt for vann, f.eks i bad, må man sørge for god luftning/ventilering bak panelet. Panelet skal avsluttes minst 10 cm over ferdig  gulv, og det skal gå litt inn over gulvet. Husk å overflatebehandle endeveden.

Vi anbefaler ellers at du sjekker byggeforskrifter og følger reglene i våtromsnormen når du skal bygge bad.

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm Eiendom AS
Bergene Holm Eiendom AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish