STILHISTORIE

Skal du restaurere et hus bør du velge profil på kledning, panel og listverk lik eller tilnærmet lik den eksisterende. 

Panel

Vi kan skille mellom fire hovedepoker i panelhistorien:

  • 1700-tallet med bred panel og relativt kraftig og bred profil.
  • Klassisismen med bred panel, men med smalere, enklere og spinklere profil.
  • Sveitserstilen med smalere bord, med fetere og ofte sammensatte profiler og nyhetene faspanel og skyggepanel. Profilert panel fikk sitt store gjennombrudd med sveitserstilen etter 1860 og ble denne stilens gjenganger. Det er særlig fas- og staffprofilering i ulike varianter og kombinasjoner som går igjen og som fortsatt har stor popularitet. 
  • 1900-tallet med "nystiler" og senere modernismens spinklere panel, med forenklet eller uten profil.

Norsk byggekunst med tømmer og laft

Massive tømmervegger er flotte og gir en lun og stilig ramme til dagens rustikke motebilde. Alle er dessverre ikke så heldige å ha slike gamle vegger i huset eller på hytten sin.

Tømmerpanel består av brede, avrundede bord som minner om originale tømmervegger. Med riktig behandling kan disse gi samme uttrykk som en "ekte" tømmetvegg.

Listverk

De fire hovedepokene i historien om listverk:

I moderne hus og leiligheter har listverket som oppgave å skjule overgangen mellom vegg og karm, gulv eller tak og det er ofte de enkle profilene som blir valg, men mange som restaurerer eller skal bygge noe i gammel stil vil gjerne ha listverk som passer bygningen og er tidstypisk.

Sveitserperiodens listverk har en svært rik og sammensatt profilering. Som regel brukes både fas, karniss og halv- eller trekvartstaff.

Listverk med riller stammer fra Klassisismen (Louis-seize) og bryter med tidligere profil-tradisjoner. Listene er symmetriske, flate på toppen og med tydelige riller, konvekse eller konkave. Denne riflingen ble senere kopiert i Jugendperioden.

Listverk fra empiretiden er ofte preget av enkel og nøktern profilering, avbrutt av brede og flate partier. I finere hus finner vi listverk med en høyreist rygg som trappes ned med en karnissprofil og hulkil. Antikklisten har detaljer fra denne perioden.

Kledning

Helt siden begynnelsen av 1600-tallet har tre blitt benyttet som kledningsmateriale i Norge, og utvendig panel i tre har i moderne tid vært det desidert mest brukte på småhus. 

Det har resultert i at vi har vært gjennom mange stilepoker og trender, ofte regionalt betinget eller drevet frem av den generelle utviklingen i samfunnet.

I stilhistorien er ofte epokene delt inn i:

  • Renessanse - tiden før 1700
  • Barokk (1650 - 1760)
  • Rokokko (1760- 1790)
  • Klassisisme (1780 - 1810)
  • Empire (1800 - 1870)
  • Sveitzer (1840 - 1920)
  • Historisme | Drage (1860 - 1910)
  • Jugend (1890 - 1920)
  • Det nye Norge (1905 - 1930)
  • Funksjonalismen (1925 - 1940)
  • Gjenreisning | Husbank (1940 - 1955)

Vi har samlet ulike kledningstyper med henvisninger til stilhistorien på vår inspirasjonsguide til deg som skal velge kledning.

STILHISTORIE KLASSISK HERSKAPELIG

Klassisime 1780-1810

Regelmessig og streng utforming, profilert, ofte liggende kledning. 

Empirie 1800-1835

Stilen er en videreføring av klassisimen, men er noe mer pompøs. Fortsatt brukes tre til å kopiere steinarkitekturen fra Europa. Både liggende og stående kledning med profiler er vanlig og det blir typisk med understreking av horisontale linjer slik som sokkel og etasjeskillere. 

STILHISTORIE TIDLØS NOSTALGI

Sveitser 1840 - 1930 

Sveitserstilen ble introdusert i Norge i 1840-årene av arkitekt Linstow som første forsøk på å skape en nasjonal trearkitektur. Sveitserstilen ble meget populær og fikk stor utbredelse i hele landet, ikke minst fordi den var den første stilen som var basert på trevirke som byggemateriale. 

STILHISTORIE URBAN FUNKIS

Funksjonalismen 1925-1940

Funksjonalismen kom til Norge med full tyngde via “Stockholmsutstillingen” i 1930 og ble dominerende i ca ti år.

De ekte funkishusene ble alle bygget i denne perioden, og stilen er kjennetegnet av et forenklet formspråk, store flater, rette linjer og geometriske former. Mange av dagens moderne og trendy hustyper har hentet inspirasjon fra disse.

Copyright på alt innhold og bilder tilhører Bergene Holm Eiendom AS
Bergene Holm Eiendom AS har ikke ansvar for innhold på sider det linkes til
Utviklet av Aplia - Powered by eZ Publish